15.12.10

El este Soporov


 
Pe cel de pe cal il cheama Soporov  atat.....nu  stiu prea multe despre Soporov... nu-l vad decat de cateva ori pe an cand am drum catre locurile natale, dar de cate ori trec imi place sa privesc  statuia lui din mers , care dupa cum se vede se afla pe un deal .  Era ceata si frig cand i-am facut aceasta fotografie si imi spunea ca un viteaz , ca nu ai este frig niciodata ci mai mult ai este teama ca intr-o buna zi il va da jos, dupa cal sau dupa deal.
 De origine este rus si se spune ca a luptat alaturi de poporul roman  pentru alungarea dusmanului in cel de-al doilea razboi mondial. Dar iata  dupa cum se intelege a murit departe de propria tara pentru un gest maret.
Poporul roman pentru  a arata recunostinta poporului sovietic  cinsteste memoria acestuia prin  acesta statuie  .El sade   de zeci de ani acolo sus pe deal unde  de unde   poate privi  catre zarea infinita cautandu-si neamul sau si astepatand ca cineva sa-i priveasca figura de razboinic.
Dupa revolutie in 1989 statuia lui Lenin a fost data jos de pe postamentul din Piata Scanteii, dar iata Soporov a ramas pana astazi. Cui se datoreaza acest fapt?    Numai si numai localnicilor care se mandresc cu asa un monument ce le aminteste de luptele neamului nostru si de cei disparuti pe alte pamanturi.
Odihneasca-se in pace,  atat Soporov cat si eroii  romani cazuti la datorie.

2 comentarii:

Ninulescu spunea...

Arata tare frumos statuia, si ma bucur ca a ramas... sper ca peste ani si Lenin va fi repus "in drepturi"...roata vietii se schimba periodic..si cei din urma ajung ce-i dintii iar...si iar.

C.T spunea...

Asa este , oricine isi v-a analiza viata isi va da seama ca totul este ca un cerc , care se invarte. Astazi suntem sus iar maine suntem jos...