21.11.10

O zi mult mai...

Poti face ziua mai frumoasa chiar tu , aduna-ti fortele si priveste catre cele mai neansemnate lucruri care isti pot schimba gandurile ce-ti  macina mintea precum apa  care   roade pietrele de rau. Ai o zi proasta?  poti cauta alinare in tine insuti, concentrandu-te pe linistea din jurul tau; cauta coltul preferat din casa si goleste-ti mintea de tot ce te preseaza sau te apasa. A gandi liber inseamna a zbura pana la nori si inapoi cautand frumusetea emotiilor frumoase. Poti admira asa cum o fac eu ,florile din vaza  poti vorbi cu ele si poti sa-ti creezi un mic univers al tau unde domneste linistea. Viata adevarata o poti simti acolo unde este vibratia mai mare , acolo unde poti atinge pamantul si unde poti inspira aer proaspat din izvorul nesecat al fericirii. Nu sunt singura persoana care incepe sa caute  aceasta liniste de care vorbesc si de care am fugit in anii tineretii, crezand ca asa este bine. Intradevar nu sunt regrete ca am realizat multe dar banuiesc ca;  trecand anii  vine o schimbare si abia acum o pot intelege pe bunica mea care uneori era cuprinsa de tristete si  canta cantece de jale ce rasunau  ca un bocet..De cate ori o intrebam de ce plange , pentru ca mie m-i se parea ca plange, ea imi spunea ca ai este dor de surori  si de alte rude care erau disparute in adancul vremurilor. In mintea mea de copil nu am putut intelege prea multe in acele vremuri pentru ca nu dadeam importanta;  dar acum fara  sa vreau amintirile devin cat mai clare si mai vii, O pot admira pe bunica , o pot strange de mana si pot  sa-i simt mirosul special de bunica, si printre toate aceste amintiri pot sa-i aud glasul. Iata unde am ajuns in copilarie , sunt in pelerinaj in trecut.
Cui se datoreaza aceasta zi plina de amintiri? timpului el este cauza principala timpul care trece si vine. Starea aceasta ma facut sa-mi retraiesc cateva clipe alaturi de amintirile dragi din viata mea  , eu am creat aceasta stare fiind inspirata de vremea de afara care este posomorata si de faptul ca florile care le-am pus intr-un vas cu apa mi-au adus in casa mea gradina bunicii. Aceste flori de toamna care au un parfum  de amintire trezesc intotdeauna in mintea mea frumoasele clipe din copilarie. Si daca tot gradina bunicii este prea departe am reusit sa aduc o parte din ea cu aceste flori minunate aici in bucataria mea, .fiecare din ele simt ca imi spun ceva  anume si ma indeaamna sa le admir spunandu-mi sa-mi creezi momente frumoase de viata . Iar in jurul meu se invaart in cercuri de aaburi cuvinte frumoase ce-mi spun"Viata este frumoasa"!

17.11.10

Colturi de relaxare

 Nu m-am gandit vreodata ca voi cauta linistea naturii, dar iata ca  a venit  acest moment in care  ma simt bine acolo intre pomi , acolo unde pot atinge frunzele si unde pot pune piciorul pe pamant. Am invatat  sa meditez si de cand am descoperit acest mijloc de educare a mintii sunt foarte apropiata de tot ceea ce inseamna vegetatie.Mi-am pus intrebarea , de ce imi plac salciile si  am  gasit un raspuns potrivit , pentru ca sunt o plangacioasa!
 

locul cel mai linistit
Salcia mea preferata  cu care vorbesc sau careia ai incredintez tot ce ma framanta.
Casuta pasarelelor.  Este un mic adaposst pe timp de iarna a pasarilor cerului, cineva a facut un gest mare ,dar cine m-ai face asa ceva?



Casuta din copac  !
Salcii pletoase care te pot mangaia!

15.11.10

Papusa Aradeanca


A fost  o moda candva , cel mai frumos cadou pe care puteai sa-l primeti era o papusa care spunea mama , inchidea , deschidea ochii si care avea o placuta de material plastic pe care era scris un nume, evident romanesc.Aceasta este papusa mea  care am pastrat-o  peste ani , nu stiu de ce dar cred ca mi-a placut , acum sta intr-un colt si nimeni nu o mai baga in seama;  doar atunci cand fac ordine o mai intreb ce mai face. Pana sa  am copil   papusa era dragostea mea dar dupa aceea locul ei  a fost luat de minunea mea de baietel . Si dupa cum bine se stie ca baietii se joaca cu masinute si robotei , casa a fost invadata de aceste jucarii si papusa  a  ramas  doar o amintire.   In acele vremuri nu existau prea multe jucarii dar nu  si le permitea toata lumea asa ca m-am multumit cu aceasta papusa tocmai  cand m-am angajat ;  poate de aceea mi-a fost asa de draga   si am putut sa o pastrez ca amintire. Fabrica Aradeanca lucra din plin si facea  mult export cu un tip de papusi artizanale care aveau un mare succes pe piata externa , este imposibil sa nu fi vazut acele statuiete cu romancuta si cu ciobanelul imbracati national pe un postament care era inchis intr-un geam de plastic; .acestea erau cadouri de baza care se faceau intre familii, de aceea unii mai au si astazi asemenea produse in vitrina.  


Rafturile marilor magazine erau ticsite de papusi cu par  blond  , saten , roscat si negru abanos care iti luau  ochii in incercarea de a o alege pe cea mai frumoasa . La papusa mea ai lipseste rochia originala si aam imbracat-o cu o pereche de pantaloni scurti care erau al copilului, asa ca am doua  amintiri.

8.11.10

Pe cine sa mai sun

De cand cu telefoanele astea mobile am uitat sa mai scriem  felicitari, asa ca am luat agenda telefonica la purificat si  am tot sunat pentru urari. Unii se grabesc sa inchida doar spunand un simplu  multumesc   ; ca si cum... ar da ei telefon, altii nu raspund sau se fac ca nu aud bine;  dar mai grav este atunci cand cineva nu stie cu cine vorbeste. Poti sa existi sau nu in viata cuiva , nu poti fi la cunostinte  atunci nu esti nici la prieteni si ma intreb da unde oi fi ?... adica nicaieri,   mai bine stai in banca ta.  De ce oare sunt asa de distanti ca doar nu am de gand sa merg in vizita, nu , nu,  stau acasa la mine ca ma simt bine dar vroiam sa fiu politicoasa ; atat doar.  Ce bine era pe vremea  cand scriam scrisori si felicitari , era o emotie asa de frumoasa cand primeai o scrisoare si apoi hartia aceea care o intorceai pe toate partile sa vezi daca mai exista ceva  P.S..  Dar oare mai stie cineva sa scrie o scrisoare?   cu data cu oras in coltul stang si cu un titlu mare si frumos de se facea inima  atat de...    mare la citirea acestuia incat iti crestea hormanii  fericirii.   Mamele noastre tineau in buzunarul de la   " pestelca'  adica sort o scrisoare pana se rupeau colturile de atata citit  si recitit , pana sosea urmatoarea..     Acum si in  cel mai amarat sat  exista telefon de mana, ca m-am saturat sa-i spun mobil   sunt cu tehnologia la zi si sa vezi cum mulge Ruxandra,  vacuta  si cu telefonul prins la ureche cu umarul spune povesti de prin tot satul.. Cea mai frumoasa ipostaza a unui cetatean vorbind la telefon am vazut-o cand am fost in vacanta asta vara pe malul Prutului. Pe acolo trece un dig mare pe care pot circula masinile politiei de frontiera si mai vezi uneori si cate o caruta ca de... suntem la tara;   si iata ca apare personajul cu caruta in mare viteza ,saracul cal era intr-un trap si cetateanul invartea in aer un bici  cu mana dreapta iar in stanga tinea telefonul  si tipa atat de tare crezand ca cel cu care vorbea nu-l aude din cauza galagiei de la caruta ...printre cuvinte mai arunca si cate o  injuratura calului  .La sfarsit am auzit "Ghine oi "  acum ce o fi fost bine nu stiu dar stiu ca sarmanului cal nu prea i-a placut acea cursa. Ei sa mai zicem noi ca nu suntem civilizati , cum se poate daca avem minute gratuite pe mobil , vorbim cu copii din acelasi apartament ca de.... miscarea este prea grea parca am scrie scrisori. Vorbiti ca doar e moca!  Cineva trebuie sa prospere.    A,  am uita sa va spun"  LA MULTI  ANI"! sau doriti sa va sun ....

3.11.10

Se simte frigul

Se simte frigul destul de bine si vreau sa profit de ultimele  raze de soare care inca mai incalzesc pamantul  de aceea petrec o parte  din timpul meu liber  admirand cate un colt din  natura.  M-am oprit la panselutele din ghiveciul de pe o aleea pentru a le  savura cu privirea frumusetea  si    sensibilitatea lor chiar daca sunt atat de mici. Cineva spunea ca cele mai frumoase lucruri de pe aceasta lume  sunt cele simple, si cred ca-i adevarat  ceea ce se intampla si cu noi oamenii.  Putem fi  buni ,  rai , frumosi sau urati dar ceea ce ne defineste este cultura sau modul de exprimare.  numai asa poti sa-ti dai seama de calitatile omului, conversand , asa  poti descoperi adevarata frumusete care o are fiecare din noi si chiar unele defecte pot deveni calitati, pentru ca inima calda si plina de bunatate poate lupta sa acopere  micile defecte .Panselutele sunt atat de gingase incat privindu-le de aproape simti  cum  te ptivesc  la  randul lor  transmitand prin culori caldura si gandul ca exista , ca te iubesc si ca;  nu mai conteaza ca sunt atat de mici.



 
 Plapande  si gingase precum ghioceii, panselutele vor sa ne arate cat de puternice sunt asteptand in frig nopti intregi sa apara insorita dimineara pentru a ne incanta privirile noua trecatorilor.